Bitcoin madenciliği tonlarca “e-atık” üretiyor
Bitcoin madenciliği tonlarca e-atık üretiyor. Alex de Vries ve Christian Stoll tahminlerine göre kripto para madencileri her yıl 30.700 ton e-atık üretiyor.
Üretilen e-atık miktarının işlem başına ortalama 272 gr (9,5 ons) olduğu söyleniyor. Bir iPhone 13’ün ağırlığının 173g olduğunu düşünürsek oluşan atık miktarı oldukça fazla.
Madenciler yeni Bitcoinler oluşturarak para kazanıyorlar ancak kullanılan bilgi işlem büyük miktarda enerji tüketiyor.
Araştırmalar e-atıkların şu anda Filipinler’den daha fazla elektrik tükettiğine ve bunun sonucunda ortaya çıkan sera gazı kirliliğine dikkat çekiyor. Madencilik için kullanılan bilgisayarlar eskidikçe daha fazla e-atık üretiyor. Araştırmacılar, Bitcoin madencilik cihazlarının ortalama ömrünün sadece 1,29 yıl olduğunu tahmin ediyor.
Sonuç olarak, üretilen e-atık miktarı, Hollandalı araştırmacıların dediği gibi bir ülkenin cep telefonu, kişisel bilgisayar, yazıcı ve telefonlar ile karşılaştırıldığında küçük Bitcoin ve telekomünikasyon ekipmanı atıkları ile karşılaştırılabilir seviyede.
Kaynaklar, Koruma ve Geri Dönüşüm dergisinde yayınlanan araştırmaya göre çipler yeniden kullanılamasa da Bitcoin madencilik ekipmanının ağırlığının çoğu, geri dönüştürülebilen “metal muhafazalar ve alüminyum soğutucular” gibi bileşenlerden oluşuyor.
Küresel olarak tüm e-atıkların %17’sinden fazlası geri dönüştürülmektedir. Bununla birlikte, çoğu madencinin yerleşik olduğu ve çoğu durumda e-atık düzenlemelerinin de zayıf olduğu bazı ülkelerde sayı muhtemelen daha azdır.
Çip sıkıntısı her alanda
Birçok endüstri küresel bir çip sıkıntısı ile mücadele ediyor.
Araştırmacılar, büyük miktarlarda e-atık üretmenin yanı sıra, milyonlarca madencilik cihazı arasında hızla geçiş yapmanın diğer çeşitli elektronik cihazların küresel çip tedariği zincirini bozabileceğini savunuyorlar.
E-atık sorununa bir çözümün, Bitcoin’in işlemlerin doğrulanma şeklini, daha az bilgi işlem yoğunluklu farklı bir sistemle değiştirmesi olacağını öne sürüyorlar.